Yeni Sendika, %2’lik baraj engelinin Anayasa Mahkemesi’nin iptal etmesinin ardından Ankara’da yaptığı tüzük değişikliği kongresi sonunda binde 5 olan üye aidat kesintilerini binde 4’e düşürdü. Böylece Yeni Sendikanın üyelerinden kestiği üye aidatları, diğer sendika üyelerine göre yüzde 20 daha düşük olacak.
Yeni Sendika Genel Başkanı Metin Memiş, konuyla ilgili yaptığı açıklamada “Ekonomik krizin yaşandığı bu dönemde yen sendika olarak önceliğimiz sendika bütçesi değil üye bütçesini düşünüyoruz. Kanunun verdiği yetki oranına göre yaptığımız tüzük tadilat kongremizde genel kurulumuzun oybirliği ile üyelerimizden yapılan kesintiyi binde beşten binde dörde düşürdük. Bu sayede her bir üyemizin aylık ortalama 75, yıllık ortalama 900 TL’sinin cebinde kalmasını sağlayacağız. Sendikacılık ile ilgili oluşan güvensizlik yaklaşımımın ortadan kaldırılması ve yapacağımız çalışmalarla hak arama sendikacılığının yeninden güçlenmesini sağlayacağız. Burada önemli olan sendikaların değil, üyenin kazanmasıdır. Hatta kanun değişikliği yapılırsa bizim önerimiz üye ödentisi oranı tüm sendikalar için binde 1’den az, binde 3’ten fazla olamayacak şekilde düzenlenmesidir” ifadelerini kullandı.
Memiş, yaptıkları düzenlemedeki temel amacın sendikacılığın zenginleşme ve gelir elde etme aracı olmadığı yaklaşımı ile çalışanlarda sendikacılığa karşı oluşan kötü imajın düzeltilmesine katkı sunmak olduğunu söyledi.
Tüzük değişikliği sonrası yaptıkları Başkanlar Kurulu toplantısında da önemli kararlar aldıklarını vurgulayan Memiş, “Yüzde 2 sendika barajı uygulamasının Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmesinin ardından bazı çevrelerin 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu’nda bir takım değişikliklerin yapılması çağrılarına tanık olmaktayız. Bu çağrıların sendikal hak ve özgürlükleri genişletmek ve sendikal rekabette çalışan ve üreten sendikaları teşvik etmek ve yaygınlaştırmak yerine, ısrarla ve bir kez daha yasa ile korunan emek örgüt beklentisini öne çıkarmak amacıyla yapıldığını görmekteyiz. Bu bağlamda 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ile 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu’nda çalışanlar lehine köklü değişiklikler yapılmalıdır” şeklinde konuştu.
YENİ SENDİKA Başkanlar Kurulu toplantısında kamuoyu ile paylaşılan sonuç bildirgesine göre öne çıkan maddeler ise şu şekilde sıralandı:
a) Aynı işi yapan, aynı statüye tabi olan, aynı yükümlülükleri ve çalışma hayatından kaynaklı benzer riskleri yüklenen kişiler arasında oluşturulan eşitsizlikler giderilmelidir. Bu bağlamda 5510 sayılı Kanunun, “Devlet Memurları” açısından yeniden düzenlenmesi gerekmektedir.
b) 5510 sayılı Kanun nedeni ile 2008 öncesi ve 2008 sonrası olmak üzere iki kategoriye ayrılan devlet memurları uygulamasına bir an önce son verilerek 2008 sonrası işe başlayanların özlük ve emeklilik haklarına ilişkin mağduriyetleri bir an önce giderilmelidir.
c) Bazı yöneticiler tarafından 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na dayanılarak yapılan hakkaniyetsiz ve keyfi şekilde verilen disiplin cezalarının önüne geçilecek yeni düzenlemeler olmalıdır.
d) Devlet memurlarına da siyaset yapma ve grev hakkı verilmelidir.
e) 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu yeniden düzenlenmelidir. Toplu sözleşmeyi çoğu zaman işlevsiz hale getiren Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’nun yapısı değiştirilmelidir.
f) 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu’nun 15. maddesi gereğince sendikalara üye olamayan emniyet, silahlı kuvvetler ve yargı mensupları ile diğer kamu görevlilerinin de toplu sözleşme ikramiyesi oranında aylık teşvik alması sağlanmalıdır.
g) Kamuoyu tarafından şeffaflık ve hesap verilebilirlik ilkeleri konusunda sürekli olarak eleştirilen Kamu Görevlileri Sendikaları, Sayıştay ve Devlet Denetleme Kurulu denetimine doğrudan ve düzenli olarak açılmalıdır.
h) 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu’nun 25. maddesi gereğince sendikalar tarafından alınan “Üye Ödentisi” oranı binde 1’den az, binde 3’ten fazla olamayacak şekilde düzenlenmelidir.
i) Siyasi partilere, derneklere, işçi sendikalarına üyelik ve istifa işlemlerinin e-devlet üzerinden olduğu bir dönemde kamu görevlilerinin sendikalara üyelik ve istifa işlemleri halen e-devlet üzerinden yapılmamaktadır. Kamu görevlilerinin sendikalara üyelik ve istifa işlemlerinin de e-devlet üzerinden yapılması sağlanmalıdır.
j) Üyelik ve istifa işlemlerinin de e-devlet üzerinden yapılmasına başlanıncaya kadar, kamu görevlisi olan sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarımızın gerek mevcut çalışma şartlarındaki zorluklar ve kısıtlıklar dikkate alınarak, gerekse sendikal hak ve özgürlüklerin bazı amirler tarafından baskılanmasının önüne geçilmesi amacıyla üyelik ve istifa formlarının posta veya kargo yoluyla veya sendika temsilcileri aracılığıyla kurumlara iletilebilmelidir.